WANDELUITRUSTING en WANDELSCHOENEN

Als wandelaar of Nordic Walker heb je een aantal dingen nodig als basis- en hulpmiddelen die het sporten vergemakkelijken. Hieronder een korte uitwerking van de meest voor de hand liggende zaken voor de wandeluitrusting en de wandelschoenen.

WANDELUITRUSTING en WANDELSCHOENEN

  • Wandelschoenen
  • Nordic Walking Poles
  • Sokken
  • Trainingsbroek of wandelbroek
  • Dry fit shirts en jacks voor verschillende weertypes
  • Waterfles of bidon
  • Rugzak
  • Wandelstokjes of wandelstenen

En om het makkelijker te maken

  • Paraplu en/of regenkleding
  • Pet of hoed
  • Pleister (voor die ene blaar)
  • Tekenpincet of teken card
  • Mueslirepen en dextro
  • Lidmaatschapskaart KwbN, Le Champion, Natuurmonumenten e.d.

DE WANDELSCHOEN EN DE NORDIC WALKING SCHOEN

In de Wandelkrant stond een duidelijk artikel over wandeluitrusting en wandelschoenen, want goede schoenen moeten bewust gekozen worden. Voor het wandelen in Nederland, met duin en bos, heuvels en vlakke stukken moeten we de goede schoen kiezen. En voor Nordic Walking zijn andere schoenen handig maar niet perse noodzakelijk, zeker als er in de bossen gelopen wordt of bij ochtenddauw. Je kunt dus ook met een soepelere wandelschoen lopen.

Mijn eerste advies is om naar de speciaalzaken te gaan waar ze een grote variëteit aan schoenen hebben, waar je gedegen advies kunt verwachten en waar je verschillende merken en modellen kunt passen. Vergeet je wandelsokken niet mee te nemen die je normaal gebruikt om bij het passen de juiste schoenmaat te hebben. Daarnee krijg je een goed advies over wandeluitrusting en wandelschoenen.

Wandelschoenen zijn onderverdeeld in vier categorieën: A,B,C en D. Kies de categorie waarvoor je de schoen het meeste gaat gebruiken. Er zijn ook modellen die tussen twee categorieën in zitten; dat noemen we A/B en B/C schoenen.

A. Lage, soepele wandelschoenen voor lichte wandelingen of dagelijkse gebruik.
B. Halfhoge tot hoge trekkingschoen voor wandelen in bijvoorbeeld de Alpen of Ardennen, maar ook voor korte trektochten.
C. Hoge bergschoen voor het zwaardere werk, ook geschikt voor het lopen met een zware backpack.
D. Hoge, zeer stijve klimschoen. Ook geschikt om stijgijzers aan vast te maken. Deze schoenen zijn doorgaans te stug om een comfortabele wandeling mee te maken.

Nordic Walking schoenen zijn soepele sportschoenen en moeten in verhouding met een hardloopschoen een buigzamer zool en grover profiel hebben omdat bij Nordic Walking de afwikkeling van de voet over het algemeen een stuk groter is. Ook is het belangrijk dat vooral de hak van de schoen voldoende dempende eigenschappen bezit en dat de hielkap lager is om achillespeesproblemen te voorkomen.

Koop je schoenen nooit te klein. Je voeten zwellen tijdens het wandelen op. Neem een maat groter dan je normale schoenmaat. Bij een te smalle schoen wordt je voet afgekneld en dat doet zo’n pijn onder je voet of bij je tenen. Let op dat je niet gaat schuiven in je schoen, dus koop ze niet te groot of te breed. Dit voorkomt  blaren.

Ook handig is dat je een stukje loopt in de winkel, bij voorkeur op een looproute die je (af)loop kan analyseren en zo mogelijk op een helling. Bij het naar boven lopen moet je niet al teveel met je hiel omhoog komen en bij het naar beneden lopen mogen je tenen niet de voorkant raken.

Een wandelschoen moet je inlopen, dus neem hiervoor de tijd. Na zo’n 100 kilometer zou de schoen lekker moeten zitten. Loop in de morgen, dan zijn je voeten “normaal”, want overdag tijdens het bewegen zijn je voeten dikker dan in de ochtend.

Na intensief gebruik mogen je schoenen weer waterafstotend gemaakt worden met een impregneermiddel, wat ook het leer weer soepel maakt. Wrijf de naden goed in maar laat de zolen en stootranden met rust. Laat natte schoenen langzaam drogen, nooit bij een kachel of in de zon.

NORDIC WALKING POLES

Er zijn verschillende merken Nordic Walking poles, Leki, Exel, Fizan, Swix, etc.. Het materiaal van de pole is geheel of gedeeltelijk van carbon gemaakt, wat de pole sterk en licht in gewicht houdt. Belangrijk is dat de pole uit 1 stuk bestaat, dus niet verstelbaar is. Hierdoor wordt de kracht van het neerzetten van de pole beter verdeeld en zal er geen last in de elleboog ontstaan. Tegenwoordig zijn er ook poles die bij het handvat verstelbaar zijn, die ook de kracht voldoende afwikkelen. De pole heeft (afneembare) doppen voor het lopen op een verharde ondergrond en bij het lopen in de bossen moet deze een goede punt hebben om slippen te voorkomen. Koop niet meteen poles om te beginnen, maar leen bij mij de poles tijdens de beginnerscursus; daarna kun je altijd nog zelf de poles van je keuze (en lengte) aanschaffen.

SOKKEN

Goede sokken zijn erg belangrijk. Probeer sokken uit. Zelf heb ik prima gelopen op gewone katoenen herensokken, maar ik loop ook lekker op iets dikkere wandelsokken. Let op de randjes in de sokken die kunnen irriteren tijdens een langere tocht. Er zijn sokken zonder randjes te koop. Ga hiervoor naar de sportwinkel of wandelzaak.

TRAININGSBROEK OF WANDELBROEK

Loop in de broek die je lekker vindt. Lopen in een spijkerbroek is prima voor een langere wandeling of voor Wandel Wekelijks Fit. Maar tijdens een inspannende training is dit niet lekker. Dan kun je beter een wandelbroek of trainingsbroek hebben. Beide zijn te krijgen in dunne, sneldrogende stof: handig als je een bui regen gehad hebt.

DRY FIT SHIRTS EN JACKS

Hetzelfde geldt voor shirts. Om de warmte goed af te voeren is een dry fit shirt (running shirt) ideaal voor zolwel heren als dames. Een fleece jack kan, maar krijg het niet te warm daardoor. Zorg dat je laagjes kleding gebruikt zodat je kleding aan of uit kunt trekken.

WATERFLES OF BIDON

Drinken is zeer belangrijk tijdens het sporten. Je hebt dus altijd water bij je of ander drinken, minimaal 500ml. Zoek een goede bidon uit, een die je ondersteboven houdt en die dan niet lekt.

RUGZAK OF HEUPTAS

Nog steeds zie ik mensen lopen met een touwtjesrugzak, 25 kilometer lang snijdend in je schouders. Koop een goede rugzak met minimaal 3 vakken. Een klein bovenvakje is ook handig voor kleine spullen zoals geld of een pasje. Sommige rugzakken hebben een ruimte tussen de rug en de rugzak waardoor je shirt niet te nat wordt. Een heuptas is ook gebruikelijk. Zorg ervoor dat je bidon niet te schuin staat, anders valt hij eruit. En houdt het formaat van de heuptas beperkt: het moet niet lijken op een afgezakte rugzak.

WANDELSTOKJES OF WANDELSTENEN

Om dikke vingers tegen te gaan tijdens het wandelen (je loopt immers te zwaaien met je armen en het bloed en vocht gaat in je vingers zitten) kun je wandelstokjes aanschaffen. Door het knijpen blijven je vingers in beweging en stimuleer je de bloedsomloop. Zelf loop ik tegenwoordig met wandelstenen; zoek hiervoor twee gladde stenen die lekker in je hand liggen en je hebt een soortgelijk effect.

Vind ons

STRAY SPORT
Anne de Vrieslaan 7
1187 WN  Amstelveen

jeroen@straysport.nl
Mobiel: 06 512 308 70